DEZYNFEKCJA W GASTRONOMII – PRZEGLĄD ŚRODKÓW

Zachowanie odpowiedniej higieny w lokalach gastronomicznych nie jest niczym nowym, a wręcz jednym z najważniejszych czynników tworzących jakość i bezpieczeństwo wyrobów gastronomicznych jaki i pracowników oraz konsumentów. W obliczu wyzwania przed jakim stanęli restauratorzy, właściciele mniejszych i większych gastronomii, utrzymanie higieny w lokalu i zachowanie ochrony osobistej poprzez dobór odpowiednich środków i częstotliwości wykonywanych procesów może okazać się problematyczne.

Dezynfekcja pozwala na usunięcie powstałych zanieczyszczeń oraz drobnoustrojów. Wykorzystując odpowiednie akcesoria i preparaty można uniemożliwić dopuszczenia bakterii do żywności oraz uchronić klientów i pracowników przed uszczerbkiem na zdrowiu. Liczni producenci wyposażenia do gastronomii zaczęli oferować różnorodne środki oraz zabezpieczające. Poniżej przegląd asortymentu.

Przegląd środków czystości:

– PŁYNY / ŻELE DO DEZYNFEKCJI RĄK

Przeznaczone do dezynfekcji o działaniu bakterio i wirusobójczym mające zastosowanie w placówkach żywienia zbiorowego, gabinetach kosmetycznych i spa, hotelach, obiektach gastronomicznych, w przemyśle spożywczym, w zakładach przemysłowych i rolnych. Środki różnią się przede wszystkim zawartością alkoholu etylowego i izopropylowego. Płyny do dezynfekcji rąk są szybkie w użyciu i wykazują działania wirusobójcze, bakteriobójcze i grzybobójcze. Niektóre produkty mają dodaną do składu glicerynę, która łagodzi efekt wysuszonych dłoni lub też inne substancje natłuszczające utrzymujące elastyczność skóry. Przed wyborem konkretnej marki warto zwrócić uwagę czy produkt jest wpisany na listę produktów biobójczych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.

Spis produktów biobójczych można znaleźć TUTAJ

Higieniczna dezynfekcja rąk:

-Nałożyć ok. 3-6ml preparatu na dłonie
-Wcierać przez 30-60 sekund
-Pozostawić do wyschnięcia

-PŁYNY DO DEZYNFEKCJI POWIERZCHNI

To alkoholowe preparaty do szybkiej i dokładnej dezynfekcji nieporowatych powierzchni, dostosowanych do trudno dostępnych miejsc, a także (niektóre preparaty) do przedmiotów mających kontakt z żywnością. Część preparatów może nie zawierać formaldehydu, dzięki czemu nie odbarwiają dezynfekowanych powierzchni. Posiadają bardzo szerokie spektrum wirusobójcze, biobójcze i grzybobójcze. Mogą być bezpiecznie stosowane w gastronomii, na przykład do dezynfekcji stołów i blatów. W zależności od marki można stosować na różne typy powierzchni m.in. plastikowych, pokrytych emalią, szklanych, stalowych, marmurowych, lustrzanych. Mogą być stosowane do powierzchni mających, jak i niemających kontaktu z żywnością.

Dezynfekcja powierzchni:

– Nanieść preparat na dezynfekowaną powierzchnię np: blaty, klamki, uchwyty, powierzchnie siedzisk, sprzęt
– Pozostawić na 30 sekund po czym przetrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia
– Niektóre preparaty wymagają pozostawienia środka na dłuższy czas 10-15 min i zalecane jest spłukanie powierzchni wodą.

– ALKOHOLOWE CHUSTECZKI DO DEZYNFEKCJI

Przeznaczone są do szybkiej dezynfekcji i mycia małych powierzchni oraz innych trudno dostępnych powierzchni, a także przedmiotów mających kontakt z żywnością. Mają szerokie spektrum mikrobójcze: bakterie, prątki, grzyby, wirusy. Z korzyści dla użytkownika możemy wyróżnić poręczność, ekonomiczność w użyciu. Szybki efekt czystej i zdezynfekowanej powierzchni. Można je stosować do wielu wrażliwych materiałów.

– PŁYN DO ODGRZYBIANIA I DEZYNFEKCJI UKŁADÓW KLIMATYZACYJNYCH

Wykazują aktywne działania bakteriobójcze i grzybobójcze. Likwidują nieprzyjemny zapach i sprawiają, że we wszystkich klimatyzowanych pomieszczeniach panuje uczucie świeżości. Produkty są bezpieczne dla użytkowników oraz elementów układów klimatyzacyjnych. Takie preparaty znajdują zastosowanie w hotelach, restauracjach, zakładach przemysłowych, halach produkcyjnych, ale też w biurach, branży motoryzacyjnej czy zakładach kosmetycznych.

Większość preparatów używamy poprzez metodę natryskową, ale też ultradźwiękową stosując dowolne urządzenia ultradźwiękowe dostępne na rynku.

– PREPARATY DO MYCIA CHŁODNI I MROŹNI

Tego typu preparaty mogą być stosowane w rozmaitych gałęziach przemysłu, w których stosuje się przechowywanie przez zamrażanie m.in. gastronomia, zakłady przetwórstwa żywności np. zakłady mięsne, zakłady rybne, przetwórnie owocowo-warzywne i inne. Stosuje się je do mycia wszelkich powierzchni (ściany, podłogi, regały) w mroźniach i chłodniach. Preparaty umożliwiają usuwanie nawet najbardziej uporczywych i zamarzniętych zabrudzeń w temperaturze do -30°C (w zależności od marki). Zastosowanie preparatu znacznie ułatwia czyszczenie i skraca jego czas, ponieważ nie ma potrzeby rozmrażania chłodni na czas mycia. Dzięki temu unika się wstrzymania pracy w mytych pomieszczeniach oraz ryzyka zepsucia (podczas rozmrażania) magazynowanych produktów.

– MYDŁA ANTYBAKTERYJNE

Specjalistyczne mydło przeznaczone do mycia rąk i ciała. Nie podrażnia skóry, a zawarty w nim środek antybakteryjny pozostaje czynny przez bardzo długi czas. Na wiele godzin zabezpiecza skórę przed działaniem bakterii. Łagodne w działaniu, o neutralnym zapachu. Znajdzie swoje zastosowanie m. in. w hotelach, biurach, gastronomii, obiektach branży spa & wellness, budynkach użyteczności publicznej i zakładach produkcyjnych.

Sprawdź jak myć ręce

 

AKCESORIA:

– MASECZKI OCHRONNE

Występują w formie jednorazowej lub wielorazowej – najczęściej trójwarstwowe.

Chronią przed rozpryskami, pyłem czy zapachem. Mogą być noszone przez wszelkiego rodzaju personel podczas nieinwazyjnych działań, zakrywając usta, nos i szczękę użytkownika, celem zapewnienia fizycznej bariery zapobiegającej bezpośredniej penetracji patogenów, mikroorganizmów, cząstek itp. Maseczki wielokrotnego użytku należy prać w temperaturze min. 60°C

– OSŁONA STANOWISKA ROBOCZEGO

Osłona przeciwwirusowa z pleksi, do samodzielnego montażu zapewnia bezpieczeństwo w trakcie obsługi klienta wszędzie tam, gdzie kontakt jest bezpośredni: punkty usługowe, sklepy, markety, apteki. Wykonywane najczęściej z grubej plexi co zapewnia odpowiednią sztywność bez konstrukcji wzmacniających przy zachowaniu wysokiej transparentności.

– PRZYŁBICA OCHRONNA

Przyłbica chroni skórę twarzy, nos, oczy i usta, a dzięki temu zmniejsza ryzyko zarażenia i rozprzestrzeniania chorób. Charakteryzuje się lekką i odporną na środki dezynfekujące konstrukcją. Osłona wykonana najczęściej z miękkiego PCV o różnej grubości zakładana na głowę przy pomocy zamocowanej gumki. Warto zwracać uwagę czy dana marka posiada atest PZH.

– UNIWERSALNE DOZOWNIKI ŁOKCIOWE

Producenci oferują różnorodne modele zapewniającą skuteczną ochronę pracowników i klientów przed ryzykiem związanym z rozprzestrzenianiem bakterii i wirusów.

– DYSTRYBUTORY RĘKAWICZEK JEDNORAZOWYCH I PŁYNU DO DEZYNFEKCJI RĄK

Producenci proponują kompletne, wolnostojące zestaw do ochrony i dezynfekcji rąk. Polecane do stosowania: w miejscach użyteczności publicznej, w galeriach handlowych, restauracjach, na lotniskach, stacjach benzynowych.

W skład zestawu wchodzą: bezdotykowy automatyczny dozownik płynu dezynfekcyjnego z dyszą dającą efekt mgiełki wraz z tacką ociekową i dystrybutor rękawiczek jednorazowych. Dystrybutory najczęściej są wykonane ze stali malowanej proszkowo na różne kolory. Dostępne urządzenia z wbudowanym sensorem ruchu i zasilane wymiennym akumulatorem pokazującym aktualny stan naładowania.